Ce este alergia?
Deşi alergiile pot apărea la orice vârstă, de cele mai multe ori acestea apar la copii. După infecţiile căilor respiratorii, alergiile la copii constituie o a doua importanță cauză de îmbolnăvire.
Alergia – nu este chiar o boală, este un grup de boli diferite, bazate pe o reacţie exagerată a sistemului imunitar la o substanţă care este inofensivă pentru majoritatea oamenilor.
Alergie sau răceală?
Şi pentru un medic este dificil uneori, de a diferenţia unele alergii de o infecţie respiratorie. Simptomele sunt similare în ambele cazuri. Ele se caracterizează prin strănut, congestie nazală, secreţii nazale abundente, ochi înlăcrimaţi, oboseală şi dureri de cap. Dar în infecţiile respiratorii copii nu prezintă prurit nazal sau ocular. În plus, în infecţiile respiratorii apar durerile de gât cu inflamaţie şi febră. Durata simptomelor, de asemenea, poate ajuta la stabilirea cauzei. În cazul infecţiilor respiratorii simptomele persistă între 7-10 zile, în timp ce la alergii simptomele dispar o dată cu dispariţia contactului cu alergenii. În plus, secreţia nazală transparentă este asociată cu alergii, iar secreţia galben-verde este un semn de infecţie.
Simptomele alergiei la copii
Manifestările alergice la copil pot fi cutanate, la nivelul mucoaselor şi al căilor respiratorii.Manifestările cutanate sunt caracterizate prin transpiraţii, roşeaţă, prurit, urticarii, eczemă, dermatită, angioedem. Conjunctivita alergică se manifestă prin congestie a conjunctivei, lăcrimare, prurit şi uneori şi edemul pleoapelor. Cele mai des întâlnite simptome în rinita alergică sunt: rinoreea, pruritul nazal şi strănutul repetat. Astmul bronşic se manifestă prin tuse, wheezing (respiraţie şuierătoare) şi dispnee expiratorie.
Cauzele alergiei la copii
Alergiile la copii apar foarte devreme, în plus, este destul de dificil de a le determina prin diversitatea manifestărilor. Ele pot apărea în primele luni de viaţă, în special dacă copilul este hrănit artificial (formule de lapte praf) sau dacă laptele de vacă este introdus prea devreme în alimentaţie.
Cauzele care generează alergiile pot fi: alergenii alimentari, alergenii din mediu (praf, polen, mucegai, păr de animal), medicamentele, înţepăturile de insecte sau animale şi mai ales factorii ereditari (dacă unul dintre părinţi sau ambii sunt alergici).
Cum se previn alergiile?
În primul rând măsurile de prevenire pe care le pot lua părinţii pentru a nu crea un teren alergic copiilor constau într-o alimentaţie naturală, sănătoasă, lipsită de conservanţi, coloranţi şi E-uri. Cel mai important mod de a reduce reacţiile alergice la copii este limitarea sau evitarea completă a contactului cu alergenii care cauzează dezvoltarea de alergie. Părinţii pot aduce o contribuţie decisivă la prevenirea alergiilor la copii. Pentru a maximiza depistarea precoce a alergenilor la care copilul începe să dezvolte sensibilitate, diagnosticul modern are în arsenalul său, toate măsurile necesare. Cu toate acestea, există o serie de probleme cum ar fi diagnosticul alergiilor la copiii mici, testările alergologice nu pot fi efectuate la ei numai după o anumită vârstă, întrucât pot exista rezultate fals pozitive.
Tratamentul alergiilor la copii
În formele cronice care se manifestă cu simptome respiratorii sau dermatologice tratamentul este de lungă durată şi constă în administrarea de antihistaminice o perioadă mai lungă de timp, tratament cortizonic, imunoterapie etc. Desensibilizarea se poate face în anumite condiţii, în funcţie de alergen, de starea sau de vârsta copilului. Evitarea contactului cu alergenul cauzal este una dintre cele mai eficiente metode terapeutice în alergologie.
Dr. Iurie Burlacu
Medic primar pediatru
www.pediatrusibiu.ro